Dans- Bewegingstherapie
Kaders voor lichaamssensaties, emoties en gedachten.
Dans/Bewegingstherapie is gericht op de behandeling van verschillende symptomen van klachten, die gerelateerd zijn aan het lichamelijke, het emotionele, het sociale en het cognitieve (dis)functioneren. Dit kunnen o.a. spanningsklachten en andere, niet verklaarbare lichamelijke klachten zijn. Of bijvoorbeeld een gevoel van onvermogen of onmacht om iets te veranderen.
Door de wel functionerende kant in de mens te versterken, nemen klachten af. Mensen krijgen nieuwe hoop en ervaren veiligheid binnen hun omgeving. Binnen Dans/Bewegingstherapie, ook wel Vaktherapie Dans genoemd, staat het uitdrukken en vormgeven van ervaringen, emoties en gedachten middels ervarings- en bewegingsgerichte werkvormen centraal. Danstherapeuten werken vanuit een theoretisch kader waarin lichaam en brein onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn (body-mind-connection).
Er kan worden gewerkt aan welbevinden: aan stabilisatie en (zelf)acceptatie, aan gedragsveranderingen en aan het verwerken van negatieve ervaringen. Er is ruimte om te onderzoeken en te experimenteren, maar ook om nieuwe ervaringen te concretiseren.
De Nederlandse Vereniging voor Vaktherapie Dans (NVDAT) en de Europese Vereniging voor Danstherapeuten (European Association Dance Movement Therapy -EADMT) definiëren het effect van Dans/Bewegingstherapie als volgt:
“Via dans en beweging worden nieuwe ervaringen opgedaan en opgeslagen in het lichamelijk geheugen. Dit leidt tot nieuwe vaardigheden en inzichten die praktisch toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Vaardigheden kunnen liggen op emotioneel, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied.” (www.NVDAT.nl / www.EADMT.com – 2016)
Behandeling vindt plaats in een grote ruimte waar zowel kleinschalig als in grotere bewegingen gewerkt kan worden.